Gelukkig is er een toekomst na Covid-19. Maar die ziet er voorlopig anders uit dan wat we gewend waren, zeker wat betreft events met grote groepen mensen. Wat kunnen rederijen doen om zich aan te passen aan de nieuwe situatie? En hoe speel ik daar op in?
Voor mij is het allerbelangrijkst dat deze nieuwe situatie ons ook positieve dingen te bieden heeft. Ik denk dat een live evenement in de toekomst krachtiger, duurzamer en impactvoller kan zijn. Met meer creativiteit, betere hygiëne, crowd management en efficiëntie. Mijn rol als event manager wordt daardoor nog belangrijker, want aan mij de taak dit alles in goede banen te leiden.
Aanpassingsvermogen
Evenementen zorgen voor verbinding, geven plezier en nodigen uit om te ontdekken. Na een paar maanden thuis zitten weten we allemaal hoe waardevol dat is. En met een paar aanpassingen kan ook dat weer in coronatijd! Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van meerdere kleine events in plaats van één grote, en maak hier gebruik van een varende locatie die per regio kan aanmeren om bezoekersaantallen te spreiden. Of werken met tijdsblokken/shifts, voor meerdere korte krachtige events.
Creativiteit
Door de nieuwe situatie ontstaan er nieuwe mogelijkheden in het organiseren van events. Zeker op het water. Een evenement deels fysiek en deels online organiseren is hiervan een geweldig voorbeeld. En je bereikt er ook nog eens een breder publiek mee! Schepen zijn hiervoor bij uitstek geschikte varende studio’s, en ook nog eens met een prachtig decor en mooi uitzicht!
Veiligheid
Wat betreft veiligheid en hygiëne ligt er een grote verantwoordelijkheid bij de rederijen en ook bij mij. Met een aantal faciliteiten en een goede voorbereiding kunnen we een veilig event voor zowel personeel als bezoekers organiseren. Denk aan contact handelingen digitaliseren, het uitdenken van looproutes, toezichthouders inzetten, het gebruik van apps om bezoekersaantallen te monitoren. Of, wanneer gewenst, desinfectie-units voor de loopplank of het installeren van kiemdodend luchtzuiveringssysteem in ruimtes. Dit is iets dat we, zeker in het begin, na elk event moeten evalueren en bijschaven. Zo leren we steeds wat bij! En we staan hierin niet alleen als branche, want op de achtergrond wordt er veel ontwikkeld: het Event Risk Model bijvoorbeeld moet risico’s gaan berekenen, om te helpen inschatten onder welke voorwaarden een event kan doorgaan.
Communicatie
Nu de overheid de teugels laat vieren komt het op ons als branche neer om een werkbare situatie te creëren. Maatwerk is nodig, want het ene event of schip is het andere niet. Als we allemaal duidelijk en laagdrempelig communiceren met elkaar en met bezoekers, zijn mensen meer betrokken bij dat wat we naleven: positieve, veilige evenementen waarbij iedereen ontspannen en veilig kan genieten op het water.